27 Haziran 2011 Pazartesi

Eski Türk Devletlerinde Sosyal Yaşam

Türklerin bilinen en eski resmi tarihleri Büyük Asya Hun devletine dayandığı sanılmaktadır. Fakat Asya Hun devletinden öncede Asya'da Türklerin varlığı bilinmektedir. Günümüze kadar bir çok devlet kurmuş olan Türklerin islamiyet öncesi sosyal yaşamları ile ilgili yeterli miktarda bilgi bulunmaktadır
İslamiyet öncesi Türk devletlerinin en önemli geçim kaynaklarının başında hayvancılık gelmesinden dolayı hayvancılıkla ilgili birçok terim dillerinde bulunmaktadır. Aynı zamanda sosyal yaşamlarının da hayvancılıkla şekillendiğini görmekteyiz.


Sosyal hayat içerisinde ilk önce Türklerin yaşadığı mekanlara baktığımızda yarı göçebe bir yaşamın ve hayvancılığın etkisi ile hayvan kılından örülmüş çadırların  yapıldığını bu çadırların içlerinin yine hayvan yününden yapılan çeşitli halı ve kilimlerle donatıldığını bilmekteyiz.



.
Giyim eşyalarının yine hayvanların derisinden ve yününden yapıldığını süs eşyalarındaki resim ve şekillerinin de hayvancılıkla ilgili olduğu görülmektedir. Bunun yanında kurmuş oldukları şehirlerde yapmış oldukları evlerin döşenmesinde de hayvancılığın izleri görülmektedir. Demircilik sanatında  ileri gitmiş olan Türkler'de yapılan silah veya kaplarda hayvansal motiflerin işlendiği görülmektedir.
İslamiyet öncesi Türk devletlerinde sosyal yaşamın çok renkli olduğu özellikle kağanında katılmış olduğu toy toplantılarında halkın kağanı ile birlikte eğlendiği çeşitli yarışmaların yapıldığı bilinmektedir. Özellikle türk kadınlarınında sosyal yaşamda faal oldukları bilinmekte olup kurultay toplantılarına kağanın eşi hatunun katıldığı alınan kararlarda söz sahibi olduğu bilnmektedir.

Süleyman KONUKÇU

1 yorum: